2. 2. – SVEČNICA: Mal 3, 1 – 4 / Ps 24 / Heb 2, 14 – 18 / Lk 2, 22 – 40
9. 2. – 5. navadna nedelja: Iz 6, 1 – 8 / Ps 138 / 1 Kor 15, 1 – 11 / Lk 5, 1 – 11
16. 2. – 6. navadna nedelja: Jer 17, 5 – 8 / Ps 1 / 1 Kor 15, 12. 16 -20 / Lk 6, 17. 20 – 26

2.2. – svečnica

Ko so se dopolnili dnevi njenega očiščevanja po Mojzesovi postavi, so ga prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, kakor je zapisano v Gospodovi postavi: Vsak moški prvorojenec naj se imenuje svet Gospodu, in da bi žrtvovali, kakor je rečeno v Gospodovi postavi: dve grlici ali dva golobčka. Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. In Sveti Duh mu je razodel, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Mesija. V Duhu je prišel v tempelj. In ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj opravili vse po običaju postave, ga je tudi Simeon vzel v naročje, slavil Boga in rekel: »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev: luč v razodetje poganom in slavo Izraela, tvojega ljudstva.« (Lk 2, 22 – 32).
(Lk 2, 22 – 32)

Časovno se preselimo v Jeruzalem 40 dni po Jezusovem rojstvu. Vedno me preseneča, da službujoči duhovnik ali levit ni opazil nič posebnega na otroku, ki so ga starši prinesli pred Gospoda in zanj dali v dar dva golobčka. Po postavi je bil obred pravilen in veljaven. Smiselne seveda ni bil. Kako hočeš Božjega Sina odkupiti za dvema pticama?! Tudi starša sta delovala povsem v smislu postave. Šele starček Simeon je nekaj pojasnil, ki ga je prerokinja Ana dopolnila. Marija si je zapomnila in po tihem premišljevala. Zadrega se je ponovila čez 12 let, ko se je Jezus za tri dni skril v templju. Potem jim je postavil najstniško vprašanje, da je bila skrb in iskanje po ne potrebnem, ker bi lahko vedela, da mora biti v tem, kar je njegovega Očeta. Tudi tokrat ga niso dobro razumela, le Marija je vse ohranila v srcu. Vprašajmo se, ali in kako ga razumemo sedaj. Svetoletni odpustek ni nekaj česar si ne moremo privoščiti. Samo malo se je treba ponižati in stopiti na pot.

Ne dovolimo si takšne počasnosti še mi sedaj v svetem letu. Čim prej stopimo na pot upanja in si zagotovimo zvrhano mero svetoletne milosti. To nas bo razbremenilo starih razvad in slabih navad, da zaživimo v slogi in božjem miru.

9. 2. – 5. navadna nedelja

Ko je množica pritiskala nanj in poslušala Božjo besedo, on pa je stal ob Genezareškem jezeru, je zagledal dva čolna pri bregu; ribiči so pravkar stopili iz njiju in izpirali mreže. Stopil je v enega izmed čolnov, bil je Simonov, in Simona prosil, naj odrine malo od kraja. Sédel je in učil množico iz čolna. Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: »Odrini na globoko in vrzite mreže za lov!« Simon mu je odgovoril: »Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli, a na tvojo besedo bom vrgel mreže.« In ko so to storili, so zajeli veliko množino rib, tako da so se jim mreže začele trgati. Pomignili so tovarišem v drugem čolnu, naj jim pridejo pomagat. Prišli so in napolnili oba čolna, tako da sta se začela potapljati. Ko je Simon Peter to videl, je padel Jezusu pred noge in rekel: »Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek!« Nad ulovom rib, ki so jih zajeli, je osupnil on in vsi, ki so bili z njim, prav tako pa tudi Jakob in Janez, Zebedejeva sinova, ki sta bila Simonova družabnika. Tedaj je Jezus rekel Simonu: »Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi.« In ko so potegnili čolna na kopno, so pustili vse in šli za njim.
(Lk 5, 1 – 11)

Svečnica nas je nekoliko oddaljila od Jezusovih prvih korakov v javnem delova-nju. Danes se vrnem v Galilejo ob jezero. Luka poroča o več dejstvih. Prvo, da je bila ogromna množica. Zato se je moral nekoliko odmakniti, da bi ga vsi videli. Po katehezi je preskusil Simonovo vero. Sredi dneva mu svetuje naj poskusi še enkrat na odprtem, čeprav ni bilo ponoči nič. Začuda je tokrat bilo več kot dovolj. To je Simona vrglo na kolena. Začutil je, da Jezus ne govori tja v en dan, ampak oznanja nekaj zelo resnega. Čuti, da tega ni vreden in se hoče izmakniti temu nenavadne¬mu učitelju, ki deluje zavestno in konkretno.

Roko na srce. Kako bi jaz odreagiral? Ali ne bi tudi jaz želel čim prej zbežati saj v zadnjo vrsto? V Svetem pismu in zlasti pri sv. maši nastopa isti Jezus z isto močjo in avtoriteto, le materialne – vidne čudeže moramo predolgo čakati. Kaj je narobe, da se ne zgodi nič takega kot takrat. Kot župnik moram dati strokoven odgovor, ki je zelo obrabljen. Rezultati so skromni in počasni, ker nimamo dovolj trdne vere. Kaj storiti? Ta odgovor je na prvi strani. Najprej se potrudimo in izkoristimo svetoletno ponudbo. Torej poživimo svojo vero. Petra je Jezus sprovociral naj gre poskusiti po dnevi, čeprav ni bilo ponoči niti ene ribice. Po dnevi nenavadno veliko. Tudi mi poskusimo na vkljub, da se nam upira. Pokleknimo pred Jezusa v spovednici in nato pristopimo k angelski mizi. Rezultat ne more izostati. Pa še to, nikar ne pustimo Jezusa predolgo čakati pred vrati. On tam stoji in trka. Če mu odprem, bo vstopil in večerjal z menoj. Potem bo On odprl svoja vrata v nebesa, da bom lahko jaz večerjal z njim. V veri gre samo in pred vsem samo za to. On trka na sleherna vrata naših src. Letos z 100% popustom. Če se to ne izplača poizkusiti!?

Svetoletni izzivi

Lepo bi bilo, da bi se seje Ž P S udeležilo čim več tudi drugih zlasti mlajših vernikov. Moramo premisliti in kmalu domisliti, kako ravnati in kaj storiti sedaj do velike noči. Sam že dolgo načrtujem, da bi v postnem času opravil neke vrste misijon, da bi obiskal vse hiše in družine, ki prebivajo na ozemlju naše župnije. Tako bi posodobil Status animarum to je seznam vseh ki bivajo na našem ozemlju. Gre za zelo pomembno knjigo, ki hrani na enem mestu osnovne podatke naši prednikov.

Praznovanje naših obletnic. 777 letnico bi proslavili v Lazih ob tisti cerkvi, ki je že bila ob ustanovitve župnije.

Moje obletnice so rojstni dan 23. 6., dan posvečenja 29. 6. in nova maša 30. junija 1985 ter 14. 8. 1990 prihod v Polane.

Gre za velike obletnice, ki jih je treba obeležiti duhovno in praktično. Sam sem se lotil pisanja o naših klopeh z malo daljšem uvodom. Pridite z predlogi pa bomo videli, kaj se bo dalo izpeljati.

Spomnimo se, da pri Bogu ni nikakršnega naključja, ampak vse poteka po predvidenem Stvarnikovem načrtu. Če smo dovolj ponižni in budni ta načrt kmalu zaslutimo. Ko se življenje prevesi v četrto četrtino se lažje opazi bolj ali manj močna rdeča nit, da je šlo od postaje do postaje proti končnemu cilju. Bistveno je, da Bogu se preveč ne upiramo in mu sledimo po svojih najboljših močeh. Zelo pomembno je biti hvaležen. Obhajanje jubilejev ni v prvem mestu neko nastopaško veseljačenje, ampak ponižna zahvala, da nas je Gospod spoznal izbral in postavil na to pot. Vse to se dogaja v jubilejnem svetem letu, ki tudi ima zadnji namen iskreno zahvalo. Najprej se očistimo vsega tistega, kar se nam ob delu nabere, ali celo pokvari, potem prinesemo svoj dar v zahvalo. (Samo spomnim, da je Jezus nekje jasno dejal. Ko prineseš svoj dar in se tam pred oltarjem spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi. Pusti dar tam in se pojdi prej spraviti s svojim bratom. Potem pridi in daruj Bogu). Pri svetoletnim odpustku gre predvsem za to, da bi darovali spravljeni in očiščeni. Le tako nam bo ob koncu lahko hitro odprl nebeška vrata in nas povabil naj mu prisedemo na nebeški večni gostiji, kjer bomo vsi hkrati praznovali …

Kaj je novega glede pokopališča?

Prepisal sem vse naslove in ažuriral blagajno ter vse predal javnemu podjetju Komunala Črnomelj. Žal ni bilo odgovornega za to področje. Ko bo kaj novega, bom poročal. Lepo je, da stari dolžniki počasi le prihajajo, da poravnajo dolgove zapadle z koncem leta 2024. Na Komunali se morajo organizirati, zbrati naslove, da bodo lahko poslali najemne pogodbe v podpis najemnega razmerja in položnice za leto 2025. Velja malo počakati, da stvar steče, potem pa redno plačevanje.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 3. 2. 17.00 Pr † Katarina Pezdirc Kralji
T 4. 2. 17.00 Trg † Jožefa 30 dan in Tone Janežič
S 5. 2. 17.00 Drugje † p. Metod Benedik
Č 6. 2. 17.00 Zg † Rudi in Doris Mihelič
P 7. 2. 17.00 Rd † po namenu N M
S 8. 2. 17.00 Trg † Katica Bižal n Janezovi
N 9. 2. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 10. 2. 17.00 Pr v dober namen n. Joži Kramarič
T 11. 2. 17.00 NM † na čast lurški Mariji za zdravje naših bolnikov
S 12. 2. 17.00 Trg † Rudi Kobe obl.
Č 13. 2. 17.00 Trg za srečen porod
P 14. 2. 8.00 Rd † po namenu N M
S 15. 2. 17.00 S L † Marija obl. in Alojz Činkelj ter starši Makše
N 16. 2. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

Spovedovanje v svetoletni cerkvi:
Dekanijski duhovniki smo se zmenili, da bo v Črnomlju vsak petek eden na razpolago za spoved ud 15.00 do konca večerne sv. maše. Po spremembi ure pa od 16.00. tako bom tudi jaz prišel na vrsto 14. 2. zato pač mora biti naša sv. maša zjutraj. Vsem toplo priporočam, da vzamemo sveto lete zares in izkoristimo svetoletno milost tudi na ta način, da opravimo dobro spoved v svetoletni cerkvi.

Slovo od jaslic - Po svečnici je treba pospraviti jaslice tudi v cerkvi.
Upam, da nam bo uspelo v ponedeljek in torek. Je pač kar nekaj materiala, ki ga je treba dobro zložiti in prenesti za naša strenska oltarja. Postavljavci si skušamo zapomniti, kaj je bilo dobro in kaj je nagajalo, ali ni bilo ravno na pravem mestu. Tudi sam sem dobil nekaj idej, ki jih seveda ne smem sedaj na široko razlagati. Jaslice morajo vedno presenetiti z novo zamislijo. Upam da so obiskovalcem bile všeč in jim sprožile vsaj kakšno dobro misel in nagnile k molitvi.
Iskreno se zahvalim vsem, ki ste kaj prispevali za tekoče stroške.

8. 2. ob 17.00 seja Ž P S in Ž K
Skrajni čas je, da se sestanemo in malo pregledamo naše možnosti v svetem in jubilejnem letu. Morda bi le kazalo tudi pri nas organizirati kakšno skupno romanje.
Zlasti je treba misliti, kako bi izkoristili in oplemenitili obletnico, ki jo tvorijo tri enaka svetopisemska števila 7. Osrednja proslava tega bo 14. 6. ob 10.00, ker sta oba škofa 15. 6. zasedena pred našo najstarejšo cerkvico sv. Vida, ki je stala že takrat.

V februarju skrbijo za kapeli in ostalo Trg in Močile.