16. 2. – 6. navadna nedelja: Jer 17, 5 – 8 / Ps 1 / 1 Kor 15, 12. 16 -20 / Lk 6, 17. 20 – 26
23. 2. – 7. navadna nedelja: 1Sam 26, 2. 7 – 23 / Ps 103 / 1 Kor 15, 45 – 49 / Lk 6, 27 – 38
2. 3. – 8. navadna nedelja: Sir 27, 4 – 7 / Ps 92 / 1 kor 15,54 – 58 / Lk 6, 39 – 45
16. 2. – 6. navadna nedelja
Potem je šel z njimi dol in se ustavil na ravnem kraju. Ob njem je bila velika množica njegovih učencev in silno veliko ljudstva iz vse Judeje in Jeruzalema ter iz tirskega in sidónskega primorja. Jezus se je ozrl po svojih učencih in govoril: »Blagor vam, ubogi, kajti vaše je Božje kraljestvo. Blagor vam, ki ste zdaj lačni, kajti nasičeni boste. Blagor vam, ki zdaj jokate, kajti smejali se boste.
Blagor vam, kadar vas bodo ljudje sovražili, izobčili in sramotili ter vaše ime zavrgli kot zlo zaradi Sina človekovega! Razveselite se tisti dan in poskočite od sreče, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Prav tako so namreč njihovi očetje ravnali s preroki.
A gorje vam, bogataši, kajti svojo tolažbo že imate. Gorje vam, ki ste zdaj siti, kajti lačni boste. Gorje vam, ki se zdaj smejete, kajti žalovali in jokali boste. Gorje vam, kadar bodo vsi ljudje lepo govorili o vas, kajti prav tako so njihovi očetje delali z lažnimi preroki!«
Na primernem kraju se Jezus ustavi in pove zelo pomemben govor. Z njim opredeli kriterije za vstop v njegovo kraljestvo. Ljudje so ga stiskali z vseh strani in hoteli poslušati lepe besede o novi stvarnosti, zlasti, ker je govoril z neko novo oblastjo. Luka je povzel teh osmero trditev malo drugače od Mateja in Marka. Drugo polovico opredeli z negativnem predznakom. Najprej blagruje, potem izreče gorje.
Med vrsticami hoče dopovedati, kako nujno je sprejeti blagre kot program novega vernika, ki je stopil na pot za Njim. Ne zadostuje samo Gospod, Gospod ampak je treba trdo delati za prevrednotenje stare zaveze v novo zavezo.
Naša pra starša sta v raju prekršila edino zapoved in zapravila raj. Od takrat vlada velik strah pred Bogom. To hočemo na nek način ublažiti z doslednim izpolnjevanjem zapovedi in pravil. Jezus nam z blagri odpre odličnejšo pot.
Namesto nekega podzavestnega pravila nam daje pohvalo. Blagor vam ubogim, lačnim, jokajočim in osovraženim. Na drugi strani pa gorje bogatašem, sitim, smejočim in priljubljenim. Ta del govora je podan v pesniški obliki, kar pomeni, da jezus uporabi simbolno govorico. V resnici gre za nasprotje med poštenimi in tistimi, ki so si blaginjo pridobili na krivični način. Gre za stalni princip, kakšen odnos imam do vsega kar je. Če je v prvi vrsti mojega delovanja ljubezen do Boga in bližnjega, me jezus blagruje. Če pa se vdam sebičnosti, ki izvira od prve pregrehe v raju, mi Jezus naravnost pove, da me taka pot vodi v gorje. Kaj pomaga človeku, če si ves svet pridobi, dušo pa pogubi.
Na lurški slovesnosti v Novem mestu je nadškof msgr. Zore opozorilna prvi blagor, ki ga je zapisal evangelist Luka. »Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod.« (Lk 1, 45). Marija je verovala nadangelu in sprejela povabilo ter sodelovala v Božjem načrtu odrešenja. Sedaj smo na vrsti mi, da sodelujemo in stopimo na pot upanja, da bo tudi nam Gospod končno dejal, blagor ti, ker si bil zvest v malem, pojdi v veselje svojega Gospoda.
23. 2. – 7. navadna nedelja
»Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubíte svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molíte za tiste, ki grdo ravnajo z vami. Tistemu, ki te udari po enem licu, nastavi še drugo, in kdor ti hoče vzeti plašč, mu tudi obleke ne brani. Vsakemu, ki te prosi, dajaj, in če kdo vzame, kar je tvoje, ne zahtevaj nazaj. In kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim. Če ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno priznanje vam gre? Saj tudi grešniki ljubijo tiste, ki njih ljubijo. Če namreč delate dobro tistim, ki delajo dobro vam, kakšno priznanje vam gre? Tudi grešniki delajo isto. In če posojate tistim, od katerih upate dobiti nazaj, kakšno priznanje vam gre? Tudi grešniki posojajo grešnikom, da prejmejo enako. Vi pa ljubíte svoje sovražnike. Delajte dobro in posojajte, ne da bi za to kaj pričakovali. In vaše plačilo bo veliko in boste sinovi Najvišjega, kajti on je dober tudi do nehvaležnih in hudobnih. Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče!«
»Ne sodite in ne boste sojeni. Ne obsojajte in ne boste obsojeni. Odpuščajte in vam bo odpuščeno. Dajajte in se vam bo dalo; dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo nasuli v naročje. S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo.«
Jezus nadaljuje v stilu Blagrov. Zahteva nov stil nenasilja. Ni važno, kako se odziva okolica. Kristjan mora delovati kot njegov Učitelj, ki tlečega stenja ni ugasnil niti zlomil nalomljenega trsa. To je novi stil. Nobene prisile, ampak blagodejno povabilo v nove stvarnosti.
Če malo pomislimo, kakšno mnenje imamo mi o Judih. Zlasti pred drugo svetovno vojno so bili zelo spretni trgovci, ki so kljub vsej prijaznosti trgovali v svojo korist. Kako je bilo šele takrat v Jezusovem času. Takrat je bilo pravilo 'milo za drago', ali bolj kruto 'zob za zob'. Jezus zahteva, da ne delamo razlike med našimi in vašimi, med dobrimi in zlim.
Na pričetku se zdi govor nekako mlakužen – pasiven, a nadaljevanje zahteva herojsko ljubezen in obvladanje samega sebe ter skupnosti. Jezus o sebi naravnost zatrdi, da ni prišel odpraviti postave, ampak dopolniti. Dopolnitev je ravno v tem, da premagamo stare predsodke in postavimo nova izhodišča.
Zanima nas, kako se to bere in razumeva v svetem jubilejnem letu, ko je treba izgladiti naše odnose in se razbremeniti zastarelih zatrdlin – skrhanih odnosov.
Potrebno nam je svetoletno spreobrnjenje. Sveto leto je močna spodbuda, da se uglasimo na Blagre. Resno premislimo, kako bomo preživeli to leto. Ali bomo zgladili naše odnose, ali bomo vztrajali vsak pri svojem prav. Za pričetek pogovorov o spravi je zelo dobrodošel mediator. To je oseba, ki ji zaupajo obe strani. Poiščimo ga čim prej in naj povabi onega, ki mi greni življenje. Potem ponižno in pazljivo prisluhnimo njegovi resnici, on pa naj potem še poslušam mojo zgodbo. Potem si dovolimo, da nam mediator razloži, kako malo imamo za popustiti in še manj odpustiti.
Stopimo na pot upanja, verjetno tudi na pot zaupanja.
Kaj je novega glede pokopališča?
Sedaj sva skupaj z g. Perušičem obhodila vse grobe, da si je napisal, kaj je na spomeniku. To bo treba sedaj uskladiti z naslovi. Ker je veliko grobov nejasno označeno in se ne da z gotovostjo ugotoviti povezava z naslovom, bo delo zamudno.
Še vedno pričakujem, da se boste oglasili zamudniki in dolg poravnali po sedanji ceni. Ko bo komunala določila novo višjo ceno, bo ta veljala tudi za nazaj.
Lepo povabljeni, da poravnate stare dolgove pa tudi da uskladimo naslove s stanjem na pokopališču. Tu gre predvsem za tiste, ki nimajo direktnih svojcev v dolini, ampak so po vsej državi običajno pod že spremenjenim priimkom.
Svetoletni načrti
Že dolgo sem načrtoval. Da bi obiskal prav vsako hišo in družino v župniji. Sedaj sem odločil, da bom pričel v postnem času 10. marca. V prvi vrsti gre za obisk duhovnika župnika, da se seznani s stanjem na določeni lokaciji. Gre za kratek pogovor o naši veri in svetem letu. Zanima me tudi, koliko oseb živi pod streho in koliko jih še tu gravitira. Lahko dom tudi blagoslovimo in se domenimo še za kakšno drugo zadevo. Moram tudi posodobiti Status animarum. To je tista debela knjiga, ki hrani podatke o vseh rojenih v župniji. Ob ustanavljanju agrarnih skupnosti je bila ona starejša zlata vredna za podatke deležnikov. Veselim se Vašega sodelovanja.
Spored sv. maš in bogoslužja
P 17. 2. | 17.00 | Pr za zdravje Dol |
T 18. 2. | 17.00 | Trg † družina Petrovčič Dečina |
S 19. 2. | 17.00 | Trg v zahvalo za šolsko leto |
Č 20. 2. | 17.00 | Semič † rajni Frankovič in Rebršček |
P 21. 2. | 17.00 | Rd v dober namen D R |
S 22. 2. | 17.00 | Trg † Janko Kapš obl. Deskova vas |
N 23. 2. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
P 24. 2. | 8.00 | Pr Po namenu N M |
T 25. 2. | 17.00 | Trg † družina Muhvič |
S 26. 2. | 17.00 | Zg † Marija in Franc Seničar |
Č 27. 2. | 17.00 | Trg † Pepca in Minca Bevc |
P 28. 2. | 17.00 | Rd † Ljudmila in Jože Šterbenc S R 1 n. Jože |
S 1. 3. | 17.00 | S L † Ančka Košir n. m. cvetja |
N 2. 3. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
Spovedovanje v svetoletni cerkvi: Dekanijski duhovniki smo se zmenili, da bo v Črnomlju vsak petek eden na razpolago za spoved od 15.00 do konca večerne sv. maše. Po spremembi ure pa od 16.00. tako bom tudi jaz prišel na vrsto 14. 2. zato pač mora biti naša sv. maša zjutraj. Vsem toplo priporočam, da vzamemo sveto leto zares in izkoristimo svetoletno milost tudi na ta način, da opravimo dobro spoved v svetoletni cerkvi.
Slovo od jaslic: Po svečnici je treba pospraviti jaslice tudi v cerkvi. Še nikoli se ni pospravljanje jaslic tako zavleklo. Letos se kar nekaj zatika, ko moram po opravkih, da ne utegnem biti pri stvari ves dan. Upam, da bo le enkrat uspelo. Spotoma sem ugotovil, da bi se kaj dalo izboljšati in kakšno figuro postaviti na boljše mesto. Bomo videli za božič, ko bo sveto leto že obrodilo kakšne sadove.
8. 2. ob 17.00 seja Ž P S in Ž K – kako je bilo? Udeležba je bila žal tudi tokrat skromna. Pogovor je bil o svetem letu in naših praznovanjih. Glavni dogodek bo obisk našega prvega škofa. Msgr. Andreja Glavana v Lazih 14. 6. ob 10.00. Blagoslovil bo obnovljeno našo najstarejšo cerkvico, ki je stala že pred prihodom prvega kaplana v naše kraje. Torej je stara več kot 800 let. Takrat bomo proslavili tudi 777 let župnije. Pravoslavni profesor je dejal, da gre za 'savršenstvo'. Torej nekaj posebnega. Za ostale moje osebne jubileje se bomo zmenili pozneje.
V februarju skrbijo za kapeli in ostalo Trg in Močile.