16. 3. – 2. postna nedelja: 1 Mz 15, 5 – 18 / Ps 27 / Flp 3, 17 – 4, 1 / Lk 9, 28 – 36
19. 3. – SVETI JOŽEF: 2 Sam 1,10. 16 – 20 / Ps 89 / Rim 4, 13. 16 – 18. 22 / Lk 2, 41 – 51a
23. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 3, 1 – 8. 13 – 15 / Ps 103 / 1 Kor 10, 1 -6. 10 – 12 / Lk 13, 1 – 9
30. 3.- 4. postna nedelja: Joz 5, 9 – 12 / Ps 34 / 2 Kor 5, 17 – 21 / Lk 15, 1 – 3. 11 – 32

16. 3. – 2. postna – papeška nedelja

Nekako osem dni po teh besedah je vzel s seboj Petra, Janeza in Jakoba in šel na goro molit. Medtem ko je molil, se je videz njegovega obličja spreme¬nil in njegova oblačila so belo sijala. In glej, dva moža sta se pogovarjala z njim; bila sta Mojzes in Elija. Prikazala sta se v veličastvu in govorila o njegovem izhodu, ki ga bo dopolnil v Jeruzalemu. Petra in ona dva, ki sta bila z njim, pa je premagal spanec. Ko so se zdramili, so videli njegovo veličastvo in ona dva moža, ki sta stala ob njem. In ko sta odhajala od njega, je Peter rekel Jezusu: »Učenik, dobro je, da smo tukaj. Postavimo tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ni namreč vedel, kaj govori. Medtem ko je to govoril, pa se je naredil oblak in jih obsenčil, in ko so šli v oblak, jih je obšla groza. Iz oblaka se je zaslišal glas: »Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!« In ko se je ta glas zaslišal, je bil Jezus sam. Oni pa so molčali in tiste dni niso nikomur povedali, kaj so videli.
(Lk 9, 28 – 36)

V postnem času sicer Jezusa spremljamo v njegovi vlogi trpečega Odrešenika, ki se prostovoljno daruje za nas uboge grešnike. A danes ga vidimo v vsej njegovi nebeški svetlobi in slavi med dvema velikanoma stare zaveze. Mojzes je prejel Postavo, Elija pa je predstavnik prerokov, ki so se trudili, da bi Postavo upoštevali in izvajali še zlasti kralji in oblast.

Jezus se malo pokaže izbranim apostolom. Po njih ga vidimo tudi mi. S tem kratkim pogledom v nebeško slavo nas povabi naj se mu pridružimo v trpljenju, ker brez križa ni nebes. Na mesto, da bi postavljali šotore za opazovanje, raje krenimo na pot upanja za Gospodom vsak s svojim križem in bližnjim, ki mu morda ne gre naj bolje, da mu pomagamo z zgledom in predvsem konkretno.

Danes 12. 3., ko to pišem je ravno 12 let, kar je bil izvoljen naš papež Frančišek. O njem vedno kroži veliko lepega in kritičnega. Za sveto leto je imel veliko lepih načrtov pa je Bog obrnil po svoje. Ravno njegova huda in dolga bolezen je za sveto leto pritegnila ves krščanski svet k iskreni molitvi. Zaželimo mu tisto, kar je zanj predvidel troedini Bog. Molimo in mu sledimo še naprej, naj se zgodi Božja volja, zlasti, da ne bi preveč trpel.

19. 3. – sveti Jožef naš farni zavetnik …

Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini, in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala?
Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?«
Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel.
(Lk 2, 41 – 51a)

Obhajamo god našega farnega zavetnika sv. Jožefa, ki je glavni zavetnik naše škofije in že dolgo tudi kranjskih dežel. O njem vemo marsikaj. Pomembno dejstvo je, da je vse molče prenašal in dosledno sledil Božjim navodilom. Tudi to tri dnevno iskanje, ga ni iztirilo, da bi tudi on Jezusu kaj poočital. Splača se mu priporočati v vsaki priliki. Sveti Jožef, prosi za nas.

23. 3. - 3. postna nedelja

Prav v tistem času je bilo tam navzočih nekaj ljudi, ki so mu pripovedovali o Galilejcih, katerih kri je Pilat pomešal z njihovimi žrtvami. Odgovoril jim je: »Mar mislite, da so bili ti Galilejci večji grešniki kakor vsi drugi Galilejci, ker so to pretrpeli? Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi enako pokončani. Ali pa onih osemnajst, na katere se je podrl stolp v Síloi in jih ubil, mar mislite, da so bili večji dolžniki kakor vsi drugi prebivalci Jeruzalema? Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi prav tako pokončani.«
In povedal je tole priliko: »Nekdo je imel v svojem vinogradu zasajeno smokvo. Prišel je iskat sad na njej, pa ga ni našel. Rekel je svojemu vinogradniku: ›Glej, tri leta je že, kar hodim iskat sad na tej smokvi, pa ga ne najdem. Posekaj jo, čemú izčrpava zemljo?‹ Ta pa mu je odgovoril: ›Gospod, pústi jo še letos, da jo okopljem in pognojim Morda bo naposled obrodila sad; če pa ne, jo boš posekal.‹«
(Lk 13, 1 – 9).

V prvem delu Jezus opozori na dve hudi dejanji s smrtnim izidom, ki je doletelo njihove sodobnike. Takoj dostavi, da niso bili nesrečniki nič slabši od drugih. Kakor tudi preprosti Ukrajinci in Rusi niso nič bolj krivi za zlo vojne. Ampak se moramo mi preostali iz tega kaj naučiti, da še nas ne doleti kaj hujšega.

Na nekoristni smokvi pokaže, da je enkrat konec potrpljenja. Sveto leto lepo poteka. Eni ga koristijo, drugi odlašajo. 'Dajmo, dajmo, dajmo', da ne bo prepozno.

Kaj je novega glede pokopališča?

Eni ste že podpisali pogodbe, z drugimi se g. Perušič trudi uskladiti naslove. Namestili so nove zabojnike za smeti in sveče. Še vedno je logično, da je treba smeti ločevati in v zabojnik dajati samo tiste odpadke, ki ne sodijo na našo priložnostno deponijo. Pesek, beton, kamenje, zemlja, prave rože še vedno odložite na staro mesto. Sveče med sveče. Plastiko, zelene gobe, povinil, steklo, kovine v nove zabojnike. Manjkrat bo treba smeti odpeljati, več bo od najemnin ostalo nam za vzdrževanje pokopališč. Še je kar nekaj dela z zidom, pa s košnjo, obrezovanjem, listjem in plevelom. Tudi okrog vežice je treba vedno kaj urejati in redno vzdrževati.

Svetoletni načrti

Za mano je prvi teden obiskovanja družin. Seveda sem se tako velikega 'projekta' malo bal, kako bo šlo, kako bom sprejet. Hvala Bogu, da gre lepo in so srečanja prijetna ter koristna. Lepo je malo pokramljati in se spomniti vseh živih, ki sodijo v določeno družino. Na koncu bo zelo zanimivo ugotoviti, koliko nas je stalno v dolini in koliko je tu rojenih pa živijo drugod. Ko se bo spremenila ura, bom hodil tudi popoldne, da zajamemo tiste, ki še hodite v službo. Ne zadajem si nekega točnega urnika, da čas obiska ni omejen. Lahko mi zastavite tudi kakšno konkretno vprašanje. Odgovoril bom v skladu svojo kompetenco in znanjem.

Bližajo se tudi jubileji

Prva zadeva je 777 letnica župnije. To bomo praznovali 14. 6. ob 10. 00 v farni cerkvi. Prej sem mislil v Lazih pa bi bilo težko izvedljivo. Zato bomo opravili sv. mašo doma in nato se malo pokrepčali pred cerkvijo. Potem bi se odpeljali duhovniki s škofom ter gosti v laze in tam ob 12.00 blagoslovili obnovljeno našo najstarejšo cerkvico sv. Vida. Če bo kazalo bi pevci gostje tudi tu zapeli kakšno pesem in nato imeli kosilo pri Skenderju. Duhovniki pa se bomo vrnili v Trg v župnišče.

Mladi prostovoljci v okviru programa POTA

Pri sv. mašah v nedeljo, 23. 03. 2025 ob 10h, se bomo na vaši župniji predstavili mladi prostovoljci Sara, Katarina, Ela, Elena in Lucija, ki se v okviru programa POTA letos poleti odpravljamo na misijon v Kazahstan. Tam bomo izvedle oratorij. V ta namen zbiramo prostovoljne prispevke, ki jih bomo porabili za nakup materiala in izvajanje oratorija ter za uredite prostorov za mlade za druženje in katehezo. Ves zbran denar bomo namenili delovanju in podpori misijonu, ostale stroške si krijemo prostovoljci sami. Svoj dar boste lahko oddali po maši na stojnici pred cerkvijo.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 17. 3. 17.00 Pr † Ana 4. obl. in Peter Kobe Jelenja vas
T 18. 3. 17.00 Trg † Julijana obl. in Jurija Mihelič Sodevci 11
S 19. 3. 10.00 Trg † Jože Črešnjar 30. dan
Č 20. 3. 7.00 Trg po namenu N M
P 21. 3. 17.00 Rd † Rajni Grzetič
S 22. 3. 17.00 Trg † Ivan obl. in Katarina Konda Dol 6
N 23. 3. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 24. 3 17.00 Pr na čast Mariji Pomagaj za zdravje
T 25. 3. 17.00 Zg † Ivan in Marica Šutej Plemenitaš 4
S 26. 3. 17.00 Trg † Minka in Ivan Butala
Č 27. 3. 17.00 Trg po namenu N M
P 28. 3. 8.00 Rd † rajni Stuparjevi n. Ivanka
S 29. 3. 17.00 S L na čast sv. Judu Tadeju
N 30. 3. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

19. 3. ob 10.00  Sveti Jožef farni zavetnik: Praznična sv. maša  bo v Kapeli Janeza Krstnika. Potem bomo poromali v farno cerkev in tam zmolili litanije sv. Jožefa.
Lepo vabljeni vsi, ki niste v šoli, ali v službi. Zlasti povabljeni vsi, ki godujete. Popoldne nas škof msgr. Andrej Saje vabi v stolnico ob 18.00. tam bodo podelili Jožefovo plaketo mojemu dolgoletnemu prijatelju g. Marijanu Dvorniku.

27. 3. ob 17.00 seja Ž P S in  Ž K: Sveto leto in naši jubileji zahtevajo širšo podporo  pri bogoslužju in skrbi za urejenost naših cerkva  ter okolice. Vem, da smo že mnogi nekako utrujeni od vsega, kljub temu moramo zadeve peljati v pravo smer. Moramo se pogovoriti in tudi prevzeti odgovornosti, ki smo jim kos in naredimo, kar je prav.

23. 3. ob 15.00 križev pot v Rogu. Molitev organizira župnija Kočevje. Dekanijski duhovniki menimo, da gremo tudi mi vsaj z enim avtomobilom 5 oseb. V Rogu je pomorjeno na tisoče nedolžnih ljudi kristjanov. Žal jih 3450 v Kočevju čaka na pogreb v Ljubljani  še več pa po breznih. Med njimi je gotovo na stotine mučencev. Pojdimo moliti, da pripomoremo k čim prejšnji rešitvi tega krutega poglavja naše domovine.

29. 3.  ob 14. 00 Črnomelj: Prijateljstvo bolnikov in invalidov, ki ga vodijo redovnice Marijine sestre iz Ljubljane organizira svetoletno romanje v Črnomelj. Sestre vabijo, da bi se jim pridružili na romanju tako bolniki in invalidi, kot tisti, ki jih spremljate. vabljeni Tudi tisti, ki bi bili pripravljeni pomagati bolnikom in invalidom tudi sicer. Tu lahko konkretno izkusite, kako resno, a lepo je služiti bližnjemu v njegovi stiski.

V marcu skrbijo za kapeli in ostalo Deskova in Kovača vas.
V aprilu Dol in Prelesje, dokler ne navalijo turisti.