30. 3.- 4. postna nedelja: Joz 5, 9 – 12 / Ps 34 / 2 Kor 5, 17 – 21 / Lk 15, 1 – 3. 11 – 32
6. 4. – 5. postna – tiha nedelja: Iz 43, 16 – 21 / s 126 / Flp 3, 8 – 14 / Jn 8, 1 – 11
13. 4. – 6 postna – cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 / Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Lk 22, 14 – 23, 56
30. 3. – 4. postna nedelja
In vstal je ter šel k očetu. Ko je bil še daleč, ga je oče zagledal in se ga usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil. Sin mu je rekel: ›Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin.‹
Oče pa je naročil svojim služabnikom: ›Brž prinesite najboljše oblačilo in ga oblecite! Dajte mu prstan na roko in sandale na noge! Pripeljite pitano tele in ga zakoljite ter jejmo in se veselimo! Ta moj sin je bil namreč mrtev in je oživel; bil je izgubljen in je najden.‹ In začeli so se veseliti.
Njegov starejši sin pa je bil na polju. Ko se je domov grede približal hiši, je zaslišal godbo in ples. Poklical je enega izmed služabnikov in ga vprašal: ›Kaj je to?‹ Ta mu je rekel: ›Tvoj brat je prišel in oče je zaklal pitano tele, ker je dobil zdravega nazaj.‹ Razjezil se je in ni hotel vstopiti. Njegov oče je prišel ven in ga pregovarjal. On pa je očetu odgovoril: ›Glej, toliko let ti služim in nikoli nisem prestopil tvojega ukaza, pa mi nisi še nikoli dal kozliča, da bi se poveselil s svojimi prijatelji. Ko pa je prišel ta tvoj sin, ki je z vlačugami uničil tvoje premoženje, si mu zaklal pitano tele.‹ On pa je rekel: ›Otrok, ti si vedno pri meni in vse, kar je moje, je tvoje. Poveseliti in vzradostiti pa se je bilo treba, ker je bil ta, tvoj brat, mrtev in je oživel, ker je bil izgubljen in je najden.‹«
Prilika o izgubljenem pa najdenem sinu nam je znana. Zato sem objavil samo zadnji del. Gre za velik preobrat, ki se je zgodil mlajši sin. Mlajši sin, ki je zapravil premoženje na grešen načina, je na robu obupa in propada naredil odrešenjski obrat. Sklenil je, da se vrne k očetu, mu vse iskreno prizna in ga zaprosi za streho ter skorjo kruha.
Ob prihodu se je zadeva povsem obrnila. Izkazalo se je, da je bil oče še bolj zaskrbljen in obupaval, ali bo še kdaj videl mlado barabo. Ko ga zagleda , vse pozabi in mu hiti nasproti. Tako je treba vse popraviti in nadoknaditi. Obleko, prstan, pitano tele, godbo in veselico podobno svatbi.
Normalno se je starejši pridni sin čutil opeharjenega. Po tolikih letih zveste službe še ni dobil niti kozlička, da bi se poveselil s svojimi prijatelji!?
Dragi moji. Smo v svetem letu sredi postnega časa. S to zgodbo nam Jezus nastavlja ogledalo. Verjetno večina držimo s starejšim bratom, ki je opravičeno užaljen. Kljub temu nas postni čas vabi celo ukazuje po Cerkveni zapovedi, da se resno vprašamo, kam me moje življenje vodi. Ali je res vse prav, kaj delam in kako ravnam? Vsak mora premisliti, kako je z njim in narediti obračun ter zadevo urediti v dobri postni ter svetoletni spovedi. Duhovniki smo 26. 3. imeli duhovno obnovo. Kapucin dr. b. Škafar nam je zelo podrobno z mnogimi primeri polagal na srce glavno dejstvo te zgodbe. Glavni je usmiljeni oče, ki ima enako rad oba otroka. Bog nas je ustvaril in nam podaril različne talente. Želi, da jih dobro vnovčimo, vendar ne pozabimo na končni cilj pri njem v nebesih. Mi se ne moremo izgovarjati, da nimamo časa za oddih in gostijo. Za vsako nedeljo ukazan oddih in praznično skupno kosilo. Torej čim prej poskrbimo za obrat in nazaj k Očetu, ki nas čaka s svojo milostjo.
6. 4. - . postna – tiha nedelja
Jezus pa je krenil proti Oljski gori. Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešu-štvovanju. Postavili so jo v sredo in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!«
Še ena Jezusova 'čudna' poteza. Postav je bila jasna, da je treba prešuštvo neusmiljeno preganjati in kršilke drastično kaznovati. O kršiteljih ni tako jasno opredeljeno. Že tu je prvi razlog za Jezusovo 'popuščanje'.
Če se malo spomnimo na prejšnjo nedeljo, gre tudi danes za velik greh, ki ga ne smemo tolerirati. Toda Bog je neskončno usmiljen. Zato ne gleda toliko na težo določenega greha, ampak na našo željo za poboljšanje. Sicer v danem primeru ni izraženo osebno kesanje, ampak groza pred skorajšnjo smrtjo. Za kesanje sploh ni bilo prostora. Zato je Jezus na koncu vpraša, če je ni nihče obsodil. Na to ji je dejal, da je tudi on ne obsoja, vendar naj ne greši več. Bi dodal vsaj na ta način.
Stopamo v drugi del postnega časa, ko bomo Jezusa pospremili na njegovi kruti odrešenjski poti trpljenja smrti in vstajenja. Pri krstu v Jordanu si je privzel vse naše grehe in zanje šel skozi krutosti tega sveta v svojo slavo. Ne bojmo se stopiti za njim vsak s svojim križem do končne zmage.
Kaj je novega glede pokopališča?
Nameščena sta dva nova zabojnika za smeti. Upam, da se bo kmalu uredilo še kaj dodatnega. Seveda sem malo spremljal, kaj se v te zabojnike meče in ugotovil, da ni tako, kot je na smetnjakih označeno. Sveče so se znašle med smetmi in smeti med svečami. Ne moreš verjeti, da ne vidimo, kaj je narisano, ali napisano in kar nekdo vrže noter kar tako, briga me. To je norčevanje iz vseh ostalih, ki pa pazijo in dajo vsako stvar na svoje mesto. Končno se bo vse poznalo na položnici. Torej dajmo nekaj tudi na svojo kulturno lestvico in se obnašajmo osveščeno ter zlasti ekološko.
Svetoletni načrti
Pred nami je tiha nedelja 6. 4.. To je naš spovedni dan. Upam, da se boste pripravili in opravili dobro postno spoved. Prav bi bilo da skupaj tudi kam poromamo. Pogovarjal sem se s škofom msgr. Andrejem, da bi kazalo romati tudi v Rog 7. 6., ko je tam letna spominska slovesnost pod Krenom. Letos je 80 let od tistih groznih dogodkov. Na križevem potu 23. 3. sem zelo začutil potrebo, da je tu treba večkrat poromati. Tam je bilo pomorjeno na tisoče mučencev, ki nam lahko izprosijo milost spreobrnjenja. Tudi tam je pred sv. mašo prilika za spoved. Verjetno se bo romalo tudi na Zaplaz 27. in 31. maja.
Kdo naj poskrbi za lepoto bogoslužja!?
Vsi udeleženci in tisti, ki so poskrbeli za urejenost prostora. Tu pripomore tudi primerna oprema, snaga, in okrašenost. Vsi se moramo za bogoslužje tudi primerno obleči, kar je še posebej pomembno poleti, da nismo prekomerno razgaljeni. Tudi na primerno obnašanje je treba vedno paziti, da s svojim ravnanjem ne motimo ostalih. Glavni namen bogoslužja je dati čast Bogu, se mu zahvaliti in prositi blagoslova pri svojem nadaljnjem delu. Petje je višja oblika molitve. Bolj je ubrano, bolj spodbuja tudi druge udeležence k primerni drži in sodelovanju. Kaj, kako in zakaj bomo nekaj zapeli se je treba zmeniti pri vajah ali zunaj pred sv. mašo. Nikakor ni primerno med branjem, pridigo, ali celo med povzdigovanjem napol na glas razpravljati o izbiri neke pesmi. Kaj bi bilo, če bi na neki prireditvi, kar med nastopom pevci pričeli debatirati in spreminjati program. To bi bil škandal. Sv. maša pa ni nastop, ampak bogoslužje pred živim Bogom.
Bližajo se jubileji
Prva zadeva je 777 letnica župnije. To bomo praznovali 14. 6. ob 10. 00 v farni cerkvi. Po maši se vsi dobimo pred cerkvijo na manjše okrepčilo. Nato se odpravimo v Laze z avtobusom. Od ceste bomo peš poromali do cerkvice in ob 12. 00 blagoslovili obnovitvena dela. Duhovniki in gostje se bomo vrnili v župnišče.
Vidovo žegnanje bo 15. 6. ob 10.00 za vso župnijo. Takrat bo tudi ofer za kritje stroškov, ki jih je še kar nekaj tisoč €, kar me resno skrbi.
Spored sv. maš in bogoslužja
P 31. 3. | 7.00 | Trg † po namenu N M |
T 1. 4. | 19.00 | Pr na čast sv. Fabjanu in Sebastjanu za zdravje |
S 2. 4. | 19.00 | Trg † Starši Movrin Jelenja vas |
Č 3. 4. | 19.00 | Trg † Peter obl in rajni Barič Županovi Sodevci |
P 4. 4. | 7.00 | Trg † po namenu N M |
S 5. 4. | 19.00 | Rd † rajni Jožeti iz družine Konda |
N 6. 4. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
P 7. 4. | 19.00 | Pr † Pavel Majerle obl in Jožef Lukanič Paka |
T 8. 4. | 19.00 | Trg † rajni Majerle Dol 7 |
S 9. 4. | 19.00 | Trg † Na čast Mariji Pomagaj za zdravje A. K. |
Č 10. 4. | 19.00 | Rd † Malka Mihelič in Jože D. |
P 11.4. | 7.00 | Trg † po namenu N M |
S 12. 4. | 17.00 | S L za pozabljene duše v vicah |
N 13. 4. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
27. 3. ob 17.00 seja Ž P S in Ž K:
Prvi sklep: Ob delitvi hrane mora pomagati moški, ki lahko dvigne 20 kg. Za ženske so paketi pretežki!
Drugi sklep: Praznovanje 777 bo 14. 6. ob 10.00. Za ta veliki dogodek je treba vse temeljito pospraviti in očistiti. Pričnemo 9. 6. dokler ne bo vse pripravljeno za veliki praznik. V ta namen je treba tudi moliti in kaj žrtvovati. Torej zavihajmo rokave.
Seveda bomo o vsem še sproti obveščali.
6. 4. ob 10.00 postni spovedni dan za našo župnijo: Že dolgo je tiha nedelja rezervirana za postno spoved. V svetem letu še toliko bolj. Lepo povabljeni, da vzamete to dejstvo za nekaj resnega in se dobro pripravite na srečanje z Božjim usmiljenjem. Če ima kdo kaj več za pogovoriti, naj počaka do zadnjega, ali po sv. maši z gospodom iz Črnomlja.
V Črnomlju je spovedovanje vsak petek od 15.00 do konca sv. maše. Tam je še bolj milostni kraj in popoldne ni toliko navala, da je lahko pogovor tudi daljši.
6. 4. ob 15.00 križev pot na Žeželj: Gre za skupni dekanijski križev pot. Najprej je bil nekako mišljen, kot romanje mladine. Žal je te vse manj v cerkvi, ampak udeležba je že dolgo skoraj enako velika, le romarji smo vse starejši. Vsi smo odločeni iti dokler bomo zmogli dokaj strmo pot za trpečim Zveličarjem. Lepo vabim, da bi se skupne pobožnosti udeležil tudi kakšen mlajši Polanec. Velja se potruditi in iti. Ko prideš in občutiš skupinsko vzdušje ti gotovo ne bo žal.
V aprilu skrbijo za red v kapelah in cerkvi Dol in Prelesje.