Pred vstopom je potrebno urediti kar nekaj stvari.

Prvi pogovor:

Kandidata pripelje na informativni pogovor nekdo od domačih, ki ga bo spremljal skozi ves program. Tu se jedrnato predstavi program, ki ga je treba sprejeti. Med pogovorom si želimo čim več zvedeti o zasvojencu in s čim je imel opravka. Hkrati se mu predstavi skupnost in način dela ter bivanje v njej. Če se odloči vstopiti v skupnost, mora prej opraviti temeljit zdravniški pregled glede splošnega zdravstvenega stanja, glede bolezni jeter, okužbe s hiv in psihičnih motenj. Nobena bolezen razen hude sizofrenije ni ovira za vstop, le vodstvo mora vedeti zaradi preventive in morebitne terapije.

Delovni dnevi:

Ko so izvidi zbrani kandidat prihaja vsaj pet dni na dnevno bivanje v skupnosti, spat pa hodi domov. V tem času kandidat dodatno spozna način dela in bivanja v skupnost. Zvečer lahko doma skupaj s svojci premisli, ali je to za njega možno ter koristno. Če je potrebno se dnevi lahko tudi podaljšajo.

Vstop:

Gojenec se loči od svojcev za 3 mesece. Ta čas jim nič ne piše niti ne telefonira. Vodstvo hiše je vedno kontaktu z domačimi. S seboj mora prinesti zdravstveno izkaznico tudi mednarodno in veljavni potni list. Drugi osebni dokumenti niso potrebni. Potrebni pa so zdravniški izvidi in navodila za jemanje zdravil, če so potrebna ter kako in kdaj je treba opraviti kontrolo. Dobro je, da ima obleko za delo, šport in sv. mašo, obutev ter stvari za osebno higieno.

Bivanje v skupnosti je zastonj, svojci skrbijo za obleko, obutev in zdravstveno zavarovanje, če je potrebno. Po zmožnosti in presoji lahko kaj prispevajo za skupnost po načelu Božje previdnosti.

Kako dolgo traja terapija?

Terapija predvidoma traja nekaj leta. Uspešnost zdravljenja in kvaliteta napredovanja se preverja sproti in pa na zunanji preizkušnji, ko se gojenca pošlje na 14 dnevno preverjanje v domače okolje. To se opravi po letu in pol bivanja v skupnosti in ponovi po enem letu. Ravno tako se gojencu ob iztekanju dobe poverijo razna opravila, kjer se lahko sam preizkusi, koliko je zmožen samostojnega odločanja.

Odpust ob zaključku - končni blagoslov

Ko se ugotovi, da je nekdo resnično pripravljen stopiti v nadaljne življenje se v skupnosti pripravi slovesno kosilo, kjer se od njega poslovijo in mu dajo še zadnja osebna navodila. Ravno tako se mu izda potrdilo o uspešnem zaključku terapije ter razna priporočila, ki so mu potrebna za iskanje primerne zaposlitve in vključitve v nadaljne življenje. Skupnost zanj še naprej moli in goji prijateljske stike.